
“JE KUNT HET PAARD WEL NAAR DE BEEK BRENGEN, MAAR HET MOET ZELF DRINKEN”

TRAINEN
Ik ben geboeid door hóe wij leren en wanneer we openstaan óm iets te leren. Het persoonlijk element, wat wil ik, speelt bewust of onbewust altijd een grote rol. Het verbinden van het persoonlijke met het bedrijfsmatige werkt ter meerdere eer en glorie van medewerker én organisatie. Het werken in een groep heeft een sterke dynamische uitwerking. Alles is aanwezig; feedback, confrontatie, samen delen, de pikorde etc. Ik vind het een uitdaging mensen te inspireren hun grenzen te onderzoeken en/of te verleggen.
MIJN PRAKTIJK
Het idee over hoe we onze organisatie is in beweging. Denk maar aan invloeden van o.a. Ricardo Semler ‘Als je vrij wilt zijn, moet je je medewerkers laten bepalen hoe zij het doen’ en Frederic Laloux ‘Top-down management, gebaseerd op angst en indammen daarvan, moet worden ingeruild voor zelfmanagement, gefundeerd op vertrouwen en zingeving.’ Dat kleurt ook het veld van trainingen; de deelnemers en trainer zorgen er gezamelijk voor dat het gaat over waar het over moet gaan.
Ik geef diverse trainingen op gebied van leiderschap, persoonlijke effectiviteit en communicatie. Elke training wordt ontworpen aan de hand van de vraag en in direct contact met de opdrachtgever. Het is dus elke keer weer anders. Om toch een beeld te krijgen, geef ik hieronder mogelijke ingrediënten.
Leiderschap
Elke contact heeft zijn eigen interactie. Elke medewerker vraagt misschien wel een andere manier van leidinggeven. Daarnaast heb je je eigen stijl. Op welke overtuigingen berust deze stijl? Op ‘hoe het hoort?’ En wat zijn de lagen die erachter liggen? We kunnen putten uit veel meer mogelijkheden dan we in eerste instantie misschien denken.
Inspireren / Overtuigen
Wanneer ben je inspirerend, wanneer kom je over? En wanneer niet? Wie inspireert jou en van wie neem je niets aan? Ben je thuis anders dan op je werk? We gaan op zoek naar wat jou beweegt.
Presenteren
Mogen we zien wie je bent? Dan is het authentieke hart van presenteren. Natuurlijk zijn er vaardigheden te leren, maar het belangrijkste is dat je je eigen manier van presenteren ontdekt. Een manier die jou recht doet.
Expressie / Lichaamstaal
We hebben altijd een bepaalde expressie of uitstraling. Alleen zijn we ons er lang niet altijd van bewust en al helemaal niet van wat voor uitwerking dit heeft op een ander. Door je gewaarzijn te vergroten krijg je meer ‘zicht’ op jezelf en de ander.
Lef
Angst om je nek uit te steken, een confrontatie aan te gaan, te gaan voor wat jij belangrijk vindt. Wie kent het niet? Angst wordt vaak ervaren als een negatieve emotie. Dat is jammer. Angst heeft de functie om ons alert te houden. Het geeft ons de energie bij de les te blijven. Ik spreek dan ook liever van opwinding. Wat heb je nodig om de stap te zetten zonder jezelf on de ander te verliezen?
Reflecteren
Stilstaan bij jezelf, de ander, de situatie, we doen het vaak maar sporadisch. Schrijven in je logboek kan helpen. Maar ook lichaamswerk, zingen, meditatie, een wandeling, of gewoon even met elkaar stil zijn.
Intervisie
In het begeleiden van intervisiegroepen nodig ik je uit vragen te stellen voorbij je eigen oordeel. Dit levert nieuwe inzichten op, die een grote reikwijdte hebben dan alleen de intervisiegroep. Een prachtige methode om stil te staan bij hoe en waarom je iets doet en wat je eigenlijk wil.
Organisaties waar ik mee samenwerk:

“WAT BEWEEGT MIJ EN WAT BEWEEGT JOU”
